הסרט הכחול
תיחקר וכתב: הדי אור “בחודש אוגוסט 1958 משרד הבריאות פרסם מודעה שהוא ממליץ לבקר במסעדה בעלת “הסרטהכחול” לכל מכרי ידידי וחברי.מבקש שתסירו את החיוך מפניכם
כתב ותיחקר: הדי אור
הימורים. חוקי. בישראל. ההפסד צפוי מראש (ברוב המקרים) – זכיה באמצעות הגרלה בחסות המדינה.
פיס ומילווה עממי (בשמות שונים-חלקם המצאה שלי – מילווה עממי, חובה, בטחון, עלייה, קליטה, חסכון חובה, מילווה ברצון, מילווה בששון, מילווה בהנאה ומילווה בהונאה)
יש קשר בין מפעל הפיס (אומנם זה בהתנדבות וברצון “המשקיע”) לבין מלוות המדינה של שנות החמישים, הזכייה היא באמצעות הגרלה. במלוות המדינה ניתן גם לקבל החזר של הקרן, אולם באינפלציה של אז החזר הקרן היה כמעט חסר משמעות. בפוסט זה גם רואים את הקשר הגרפי בפלקטים, בין מפעל הפיס שלהם לבין מילווה עממי (וזה מה שחשוב באוספים הלא כן? חחח).
מפעל הפיס הוקם בתל אביב בשנת 1951 כמפעל הגרלות של הרשויות המקומיות בישראל, ביוזמת ראש העיר דאז של תל אביב, ישראל רוקח. ולמרות זאת הגופים העירוניים (הרשויות המקומיות הגדולות) לא הסתפקו, בשנות החמישים (ובטח גם לא היום), במפעל הפיס (אשר את מרבית כספו הקדיש לעיריות השונות) והם הנפיקו מלוות משלהם (כאן הבאתי את המילווה של רמת גן עיר נעורי אשר יש לה פינה חמה בליבי).
כל הנפקת המלוות וההגרלות של מפעל הפיס נעשו דרך חקיקה ייעודית מתאימה.
המלוות הממשלתיים השונים על שמותיהם (עממי, חובה, בטחון, עלייה, קליטה, חסכון חובה), בניגוד למפעל הפיס, היו ברובם מלוות חובה (מעין מס הכנסה נוסף), כאשר הפרסומים נועדו לשכנע הציבור להשקיע במלוות מעבר למחוייבות החוקית, ועל מנת ליצור אווירה ציבורית אוהדת לכל נושא המלוות. בשנות החמישים הנפיקה מדינת לא מעט הנפקות.
מפעל הפיס, מאז ומתמיד היה וולונטרי, כאשר החקיקה נועדה להבטיח שלא יקומו לו מתחרים.
למלוות החובה משנות החמישים מאחר ולא היו צמודים (גם לאלה שזכו בפרסים) אין ערך מאחר והפרסים לא היו צמודים. בנוסף מאחר וכמות התעודות שהונפקו היתה גדולה במיוחד, אין לתעודות אלו ערך אספני.
מילווה חובה הוא מילווה שהמדינה מחייבת את תושביה לרכוש ממנה, למימון תקציב המדינה. בדומה למס, מלווה חובה הוא תשלום חובה הניתן לממשלה, אך בניגוד למס, איגרת זו תיפרע בבוא העת כלומר אינו סחיר במשך שנים אחדות, ולעתים אינו סחיר כלל (כי הוא רק נפרע על שם המוטב בלבד). תנאיו של מלווה חובה הם פחות טובים מהלוואות שניתנות בשוק החופשי והאזרח בסופו של דבר מפסיד. מלווה חובה, בניגוד למס, מצריך השקעה במעקב אחר הזכויות שמקנה המלווה ובפירעונו (ולכן אנו האספנים נמצא ברוב המקרים אגרות אלו עם תלושים שלא השתמשו בהם לפידיון).
בישראל הוטל פעמים אחדות מלווה חובה, שחושב על-פי ההכנסות של כל תושב ועסק (בדומה למס הכנסה) ועל עסקות מסוימות, כגון מכירת נדל”ן. פירוט (חלקי) של המלוות: ב-1952 הוטל מלווה חובה על כל הכסף הנזיל במטרה להוריד את האינפלציה ולסייע לממשלה במימון פעילותה. “מלווה מלחמה” הוטל בעקבות מלחמת יום הכיפורים כאיגרת מלחמה לגיוס הון מן הציבור. “מלווה שלום הגליל” הוטל בתחילתו של מבצע שלום הגליל.
המלווה הלאומי היה מלווה מרצון למימון הוצאות המלחמה, עליו החליטה מנהלת העם, לקראת הקמת המדינה. בישיבה השנייה של מינהלת העם ביום 26 באפריל 1948 הוחלט על עריכת מלווה לאומי בסך 5,000,000 לירות ארץ ישראליות, לשם מימון מלחמת השיחרור. תעודות מלווה שבהן הולוו כספיו של כל מי שרכש תעודת מלווה לסוכנות היהודית, לתקופה של 5 שנים בריבית של 3%.
מפעל הפיס הוא מונופול ההימורים החוקיים בישראל (מלבד המועצה להסדר ההימורים בספורט, שהוא מונופול הימורי הספורט בישראל). מפעל הפיס מאוגד כחברה לתועלת הציבור. מטרת הקמתו הייתה תמיכה בהקמת בתי חולים ברשויות המקומיות בישראל. בשנה הראשונה, ההגרלות התקיימו אחת לחודש, ההגרלה הראשונה התקיימה באוקטובר 1951 והפרס הגדול בהגרלה זו היה 1000 ל”י. בשלושת החודשים הראשונים, נמכרו כרטיסים בשווי כולל של כ-110,000 לירות בממוצע להגרלה. כ-40% מההכנסות הלכו לפרסים וכ-45% הועברו למטרת בניית בתי חולים בתל אביב, בחיפהובהמשך לפתח תקווה ובשנת 1953 גם לעיריית צפת. מעל 12% מההכנסות, בשנים הראשונות, שולמו למפיצים, שהיו בעיקר עולים חדשים קשישים, ציונים ותיקים ומקרים סוציאליים. בשנת 1955 החל מפעל הפיס לחלק כספים גם לבניית בתי ספר.
מקווה שזכית וקראת את הכתבה עד סופה ונהנת וכידוע המאמרים שלי מלווים בפריטים מהאוספים שלי שנמצאים ב”בן גוריון עשר – היסטוריה ישראלית על המדף”.
קרדיט: הדי אור
הקבוצה הגדולה בישראל / 16,000+ חברים
הקבוצה הגדולה בישראל / 7,100+ חברים
הקבוצה הגדולה בישראל / 2,800+ חברים
הקבוצה הגדולה בישראל / 2,000+ חברים
30,500+ חברים
3,500+ חברים
תיחקר וכתב: הדי אור “בחודש אוגוסט 1958 משרד הבריאות פרסם מודעה שהוא ממליץ לבקר במסעדה בעלת “הסרטהכחול” לכל מכרי ידידי וחברי.מבקש שתסירו את החיוך מפניכם
תיחקר וכתב: הדי אור בעבר, בעקבות “לא אוסף” קטן של 3 תוכניות של מופעי קרקס שנערכו בזיהטרון כתבתימאמר קצר על הזירהטרון https://www.haasfan.co.il/ziratron/ לפני מספר ימים, ברכישת
מציג 21–24 מתוך 27 תוצאות
מציג 21–24 מתוך 27 תוצאות