הסרט הכחול
תיחקר וכתב: הדי אור “בחודש אוגוסט 1958 משרד הבריאות פרסם מודעה שהוא ממליץ לבקר במסעדה בעלת “הסרטהכחול” לכל מכרי ידידי וחברי.מבקש שתסירו את החיוך מפניכם
כותב המאמר – הדי אור
אחת המשימות של “בן גוריון עשר – היסטוריה ישראלית על המדף” היא לשמר את הפריטים והחפצים של “מה שהיה כאן” ולעלות מתהום הנשיה דברים שנשכחו. על מנת לבצע פעולות אלו אני מנסה לרכוש פריטים של חיי היום יום מהעבר הקרוב (משנות העשרים עד שנות השבעים) וכן לכתוב עליהם במאמרים המתפרסמים במקומות שונים ובתדירות משתנה. כפי שאתם יודעים (או לא יודעים) כל המאמרים שלי מבוססים אך ורק על פריטים שנמצאים באוספים שלי (וגם ב”לא אוספים”). והפעם הסיפור יהיה על מישהו ועל משהו.
פרדי דורה. נולד ב-1922 בגרמניה (היום חלק זה בפולין) בשם מנפרד דורה. בשנת 1939 עלה לארץ. משפחתו שלא עלתה ארצה נרצחו כולם על ידי הנאצים (חמישה אחים ואחיות והוריו). בשנות הארבעים והחמישים הוא נחשב אחד מה”סלבים” בישראל. היה אחד מכוכבי הבידור והאמנים הפופולריים בשנים אלו בארץ.
שהגיע לארץ הלך להכשרה בקיבוץ עין חרוד ולאחר 3 שנים עבר לגור בתל אביב. התגייס כנוטר למשטרת הישובים העברים ולאחר שהשתחרר חזר לתל אביב ניהל מועדון לריקודים סלוניים !!! והופיע בשירה במספר מועדונים. ב-1947 התחתן לתמניה צברית ונולדו להם 2 בנות.
בצהל שירת כמתופף וכזמר בתזמורת חיל האויר. לאחר מכן עבד כקצין בידור באוניות הנוסעים של חברת “צים”. לאחר מכן הצטרף לתיאטרון “לי-לה-לו” ושנסגר הצטרף לתיאטרון “דו-רה-מי” שבהערת אגב גם שני תיאטרונים אלו חייבים לקבל התייחסות בעתיד על מנת לעלות גם אותם מתהום הנשיה.
בהמשך דרכו פתח מועדון בחיפה ובשנת 1956 (שנה מאוד חשובה כי אני נולדתי בה) הוא התחיל את הקריירה שלו בנהריה. התחיל להופיע בפנסיון טוטי לוי ובקפה פינגווין.
בסוף שנות ה-50 פתח את מועדון פרדי דורה ובשנת 1960 פתח בית הארחה בשם פונדק פרדי שעבד עד שנת 1978.
פרדי דורה מעולם לא עלה להופיע ללא עניבת פפיון (דבר שלא כל כך היה נהוג בארץ בשנים ההם וגם לאחריהם). כמו כן בניגוד גמור לרוח התקופה בשנות החמישים והשישים במדינה שנהגו לשיר שירים בעברית, חלקם מקוריים וחלקם מתורגמים, פרדי שר בעברית ובגרמנית בסגנונות בינלאומיים שונים (סמבה, טנגו, פסדובלה ואלס ועוד) ולא את שירי החלוצים, הפלמח, הרוסיים וכו שהיו הם הם השירים המושרים בארצנו. כמו כן פרדי הופיע גם באירופה. התכנים של רוב שיריו היו רומנטיים, שירים שניתן היה לרקוד לצליליהם במקצבים שונים.
בין שיריו המפורסמים והמוכרים באותה תקופה היו “לילה בהיר”, “הניפגש”, אושר”, “בובה מקובה” ועוד. כמו כן שיר מצליח נוסף היה השיר שתורגם לעברית מהשיר של אדי קונסטנטין “אב יקר” שאותו ביצע עם ביתו בקטנה אריאלה (שנפטרה בגיל 44 בשנת 1992).
בשנותיו האחרונות של חייו סבל פרדי דורה ממחלת האלצהיימר ונפטר בגיל 83 ב-2006.
ברשותי מספר גלויות אשר עוצבו למקומות בהם פרדי הופיע וכן תפריט מ”פונדק פרדי” המלווה בהמון חוש הומור.
כדאי להתעכב בהסתכלות בתפריט על הפרטים הקטנים (אשר מופיעים גם בהגדלה) כגון שהתפריט נגנב מהפונדק.
שזה הפונדק הטוב ביותר מדרום לבירות. שתה ושפוך כי מחר א ברוך. משקאות גולה (גטו דרינק’ס). זנבות תרנגול (קוקטילים). משקאות בלי טעם וריח. סמן כל מה שאכלת – כדי שתוכל להראות לרופא ועוד. מ”לא אוסף” תוכניות של מועדון “לי-לה-לו” לצערי לא הצלחתי למצוא תוכניות שהוא הופיע בהם כי הם מוקדמות יותר אבל בתוכניות של תיאטרון “דו-רה-מי” בהחלט מצאתי והיא מופיע במאמר זה ואפילו בחלקים מוגדלים ממנה לנוחות הקורא.
מקווה שנהנתם.
קרדיט: הדי אור
הקבוצה הגדולה בישראל / 16,000+ חברים
הקבוצה הגדולה בישראל / 7,100+ חברים
הקבוצה הגדולה בישראל / 2,800+ חברים
הקבוצה הגדולה בישראל / 2,000+ חברים
30,500+ חברים
3,500+ חברים
תיחקר וכתב: הדי אור “בחודש אוגוסט 1958 משרד הבריאות פרסם מודעה שהוא ממליץ לבקר במסעדה בעלת “הסרטהכחול” לכל מכרי ידידי וחברי.מבקש שתסירו את החיוך מפניכם
תיחקר וכתב: הדי אור בעבר, בעקבות “לא אוסף” קטן של 3 תוכניות של מופעי קרקס שנערכו בזיהטרון כתבתימאמר קצר על הזירהטרון https://www.haasfan.co.il/ziratron/ לפני מספר ימים, ברכישת
מציג 1–4 מתוך 8 תוצאות
מציג 1–4 מתוך 8 תוצאות