מאגרי מידע בתחום האספנות
בחרו את קטגוריית האספנות הרצויה וחפשו מידע
-
מתכות יקרות ומחירן, מה זה אונקיה?
תשובה:
המתכות יקרות נסחרות בבורסה העולמים ומחירן משתנה כל עת שיש מסחר פעיל.
נכון למועד כתיבת שורות אלו, מחיר הזהב עומד על 1296$ לאונקיה (באנגלית Ounce ונכתב גם Oz).
מה אונקיה, כמה זה בגרם? כששואלים את גוגל, מקבלים תשובה שאונקיה = 28.35 גרם.
אז בעצם 28.35 גרם זהב עולים 1296$? לא ולא.
בשביל להבין את מחיר המתכות צריך להכיר קצת יותר לעומק מה זה אונקיה ולמעשה את סוגי האונקיה השונים.
מחיר המתכות הנסחרות בבורסה, מתייחס לאונקיה מסוג אחר – Troy Ounce שהיא בעצם יחידת משקל שהייתה נפוצה באנגליה באזור תחילת המאה ה 15 ואומצה רשמית למטבעות בשנת 1527 ומאז זה לא השתנה.
למעשה ארה"ב אימצה רשמית את אותה היחידה ליחידת משקל של מתכות לצורך קביעת מחירן במאה ה 19, כפי שזה משתקף בבורסה.
אז כמה זה Troy Ounce? 31.1 גרם.
בפעם הבאה שנרצה לחשב מה מחיר המתכת, נדע שמחיר הבורסה מתייחס ל Troy Ounce ולא ל Ounce רגיל.
למי שרוצה לקרוא קצת יותר ולראות איך הגיעו למשקל הזה, מוזמנים להיכנס ללינק הבא (באנגלית).
מקורות: ויקיפדיה
https://en.wikipedia.org/wiki/Troy_weight
קרדיט: אלכס שטיינברג
18.05.2019מטבעות -
איך אפשר לפרסם אוסף גדול בלוח המודעות?
תשובה:
כל חבילת פרסום בלוח המודעות הינה עבור פרסום מוצר יחיד אך במקרים רבים תרצו לפרסם אוסף גדול (לדוגמא: אוסף בולים או סיכות)
במקרים כאלה תוכלו ללחוץ על כפתור "פרסום אוסף", תועברו לשאלון קצר ולאחר מילוי ושליחה תקבלו במאייל הצעה משתלמת עבור פרסום בלוח המודעות כולל אפשרות להערכה ועזרה בתמחור בחינם.
שאלות נפוצות -
מה זה איסוף מטבעות?
תשובה:
איסוף מטבעות הינו אחד התחביבים הנפוצים והאטרקטיביים בעולם.
איסוף מטבעות הוא תהליך שיטתי של איסוף מטבעות מארצות ומתקופות שונות לפי נושאים, תקופות , סוגי מתכות וכו'.
קיים משפט מפורסם האומר: "איסוף מטבעות הוא תחביב של מלכים, אך היום לא צריך להיות אוליגרך על מנת להתחיל לאסוף מטבעות. כמובן שיש מטבעות ששווים עשרות אלפי דולרים ואפילו מיליונים, אך התחום של איסוף מטבעות רחב כל כך שתמיד אפשר למצוא מטבעות במחיר סביר שמתאים לכל כיס.
באתרינו תוכלו למצוא בקלות מידע רב בתחום, כולל קטלוגים הכי מעודכנים, טיפים לאספנים מתחילים וכמובן חנות עם מאות פריטי אספנות ואביזרים.
מטבעות -
איך להתחיל לאסוף מטבעות
תשובה:
איסוף מטבעות הפך בשנים האחרונות לתחביב הפופולרי בעולם וקיימות אפשרויות רבות להתחיל אותו.
נדיר מאוד שבן אדם יכול להחליט ישר באיזה תחום של איסוף מטבעות הוא הולך להתמקד (תקופה מסויימת, סוגי מתכות מסויימים, נדירות המטבעות....). לרוב פשוט מתחילים לאסוף מטבעות "זמינים" מסוגים רבים, כגון: מטבעות שנשארו להם מטיולים בחו"ל, מטבעות שנמצאו בבוידם לאחר ניקיונות או אוסף שעבר בירושה. לאחר תקופה זמן מה הם מבינים שזה בלתי אפשרי לאסוף את כל סוגי המטבעות ומתחילים להתמקד בתחום מסוים.
בבחירת תחום ההתמקדות של איסוף המטבעות, על האספן לשאול את עצמו את שאלות הבאות:
מה התקציב שלי?, כמה זמן יוכל להשקיע?, מה מעניין אותי? וכו'.
את האוסף הראשון שלכם אפשר להרכיב ממטבעות לא יקרים שאפשר להשיג בקלות. אל תמהרו ישר לרכוש מטבעות יקרים, ככל שאין לכם ניסיון הנדרש, תמיד יש סיכוי שתרכשו מטבעות מזויפים.
בחנות "האספן" קיימת מערכת החיפש מתקדמת שתאפשר לכם למצוא בקלות מטבעות לפי קריטריונים רבים בצורה קלה ואינטואיטיבית.
מטבעות -
מה הם כלים חשובים לאספן מטבעות?
תשובה:
רשימת כלים חשובים שיעזרו לכם בבדיקת מטבעות, הערכת ערכם, אחסונם וניהול האוסף:
בדיקה: בעולם שלנו למדו לזייף הכל. השוק מוצף בזיופים רבים של מטבעות שונים שלא בהכרח נדירים או יקרים. זיופים רבים הינם טובים כל כך, עד שכמעט בלתי אפשרי לזהות הבדלים בין מטבע מקורי לזיוף. לאורך השנים כמעט כל אספן יתקל מתישהו בזיוף, הניסיון וכלים לבדיקה יכולים לעזור בזיהוי.
אז מה בעצם הכלים שיכולים לעזור לכם?
קטלוגים: קיימים מגוון קטלוגים רבים שנותנים מידע ופירוט של כמעט כל סוגי המטבעות שקיימים בשוק. בעזרתם תוכלו לדעת פרמטרים חשובים כמו משקל, קוטר, שנת הטבעה, מחיר. באתרינו תוכלו למצוא קטלוג הכי מעודכן של מטבעות ישראל מתקופת המנדט הבריטי ועד ימינו.
משקל: משקל הינו פריט חובה לכל אספן, במיוחד לאספני מטבעות ממתכות יקרים (כסף/זהב/פלטינה). מומלץ לרכוש משקל מדויק עם רמת דיוק 0.00, בנוסף אפשר לרכוש משקולת (100 גרם) לטובת ביצוע קליברציה. משקל מעולה אפשר לרכוש בחנות אביזרי אספנות.
מטבעות ישנים שהיו בשימוש מקבלים שחיקה שמפחיתה ממשקל המטבע. במידה ויש הבדלים במשקל של עד 0.10 גרם זה מקובל. אם יש הבדלים של כמה גרמים כמעט בוודאות אפשר להגדיר את המטבע כמזוייף.
קליבר: הקליבר הינו כלי יעיל לבדיקת קוטר המטבע. בעידן הזיופים כמוזכר לעיל, לרוב המשקל ואפילו סוג מתכת יהיו נכונים. בדיקת קוטר המטבע עם הקליבר יתן חיזוק נוסף לבדיקת האוטנטיות של המטבע.
כפפות: אם תרצו לשמור על ערך גבוהה של אוסף, תזכרו שאסור לגעת במטבעות בידיים חשופות. השומן שיש על ידיים שלנו וטביעות אצבע משאירים סמנים על מטבעות ואפילו יכולים לגרום להתחמצנות ונזק בלתי הפיך. כפפות מבד יאפשרו לכם לחזיק במטבעות בלי כל נזק.
זכוכית מגדלת: קיימים מטבעות רבים שערכם משתנה בגלל וריאציות שונות של המטבעות, טעויות הטבעה או פריטים מיוחדים שמופיעים על מטבע. אל מנת לבדוק את כל פריטים קטנים חובה להצטייד בזכוכית מגדלת טובה שתעזור לבחון את מצבו.
מגנט: מגנט חזק הינו כלי חובה לכל אספן. המגנט מאוד שימושי לבדיקת מטבעות כסף/זהב שלא מתמגנטות!
אחסון: השוק מוצף במגוון סוגי אלבומים, הולדרים, קפסולות וארונות לאחסון מטבעות. גם אם הצלחתם למצוא מטבע יקר ערך, אחסון לא תקין שלו יגרום לירידה משמעותית בערכו ואפילו נזק בלתי הפיך. חובה לזכור ששמירת מטבעות בעזרת אמצעי איחסון זולים כמו שקיות ניילון, דפים עם חומרים רעילים (לדוגמא PVC) יגרמו להתחמצנות של מטבעות. מטבעות בעלי ערך גבוהה מומלץ לאחסן באלבומים עם דפים ללא חומרים רעילים, הולדרים מקרטון וארונות עץ מיוחדים.
ניהול: לאורך השנים ככל שהאוסף שלכם יגדל, יהיה קשה מאוד לזכור איזה פריטים קיימים באוסף ומה חסר. לכן מומלץ להתחיל בניהול האוסף בקובץ אקסל עם טבלה המכילה את הפרמטרים הבאים לכל אחד מהמטבעות: מדינה, ערך נקוב, שנה, סוג המתכת , כמות הטבעה, סימנים מיוחדים, משקל, קוטר, מחיר רכישה, מחיר קטלוג.
בחנות אביזרי אספנת שלנו תוכלו למצוא את כל מה שנדרש באיכות גבוהה ובמחירים אטרקטיבים!
מטבעות -
כיצד בודקים ערכו של מטבע?
תשובה:
ערך המטבע נקבע לפי 3 קריטריונים: מצב המטבע, נדירות המטבע וגיל המטבע.
מצב המטבע - הגורם החשוב ביותר בקביעת ערך המטבע הינו מצבו. ככל שמצב המטבע טוב יותר, כך עולה ערכו. ואפילו בעשרות אחוזים. ככל שאפשר לזהות בבירור סימנים וציורים שעל מטבע וככל שהיא מתקרבת יותר למצב בו רק יצאה מהמטבעה, כך עולה ערכה. לעומת זאת: טביעות אצבע, התחמצנות ושחיקה מורידים את ערך המטבע.
על מנת לקבוע את מצב המטבע אספנים מתשמשים ב"סולם דירוג מטבעות"
נדירות המטבע - לאחר שביררנו סוג ומצב המטבע , בודקים את נדירות המטבע שנקבעת לפי כמות המטבעות מאותו סוג שהוטבעו. ככל שכמות ההטבעה נמוכה יותר, כך המטבע נדיר יותר. ניתן להיעזר בקטלוג מעודכן.
גיל המטבע – גיל המטבע לא הגורם החשוב בבדיקת ערך המטבע, אך בשילוב עם מצב ונדירות המטבע הוא יכול להשפיע על המחיר. דוג': גם מטבעות מלפני 2000 שנים וגם מלפני 100 שנים ממתכות לא יקרות יכולים להיות לא יקרים.
מטבעות -
איך לנקות ולאחסן מטבעות?
תשובה:
"אם אין לכם ניסיון של שנים בתחום, מומלץ להתחיל בניקוי מטבעות מודרניים נפוצים שהוטבעו בכמות גדולה"
ניקוי מטבעות
לא משנה אם אתה אספן מנוסה או רק בתחילת דרכך, אם במקרה מצאת מטבע עתיק באדמה או קיבלת בירושה מטבעות שמזמן כבר לא מבריקים, מתישהו שתשאל את עצמך שאלה הבאה: "איך אפשר לנקות מטבעות?"
שאלה זו חשובה מאוד בגלל הנזק הגדול שיכול להגרם בתהליך הניקוי למטבעות שעשויים מחומרים שונים, כאשר כל אחד מגיב אחרת לחומרי ניקוי שונים.
אז בוא ננסה לענות על השאלה הלא פשוטה והמורכבת הזאת –"איך אפשר לנקות מטבעות?"
ככלל - לא מנקים מטבעות. ניקוי לא מקצועי של מטבע יכול להשאיר שריטות ולהשפיע לרעה בצורה בלתי הפיכה על מצב המטבעות.
ניקוי מטבעות לא תמיד מוסיף ערך וברוב המקרים אתם תישארו עם מטבע מבריק ויפה, אך בעל ערך מופחת שמסוגל לרדת עד 0. אספנים ותיקים יחשבו פעמיים אם לקנות מטבע שעברה ניקוי וברוב המקרים ישלמו עליה מחיר נמוך מאוד.
אז איזה מטבעות כן אפשר לנקות ואיך?
כל ההמלצות המצורפות לכתבה זו מתבססים על הניסיון האישי שנצבר עם השנים, אך אינם מבטיחים תוצאה ודאית, כמו כן תמיד מומלץ להשתמש בחומרי ניקוי מקצועיים ורק לאחר יועץ עם אנשי המקצוע.
המלצה נוספת – לפני כל ניקוי חובה להצטייד בפינצטה נומיסמטית וכפפות. בהם תצטרכו להשתמש בשלב הייבוש כדי לא להשאיר טביעות אצבע על מטבעות.אם אין לכם ניסיון של שנים בתחום, מומלץ להתחיל בניקוי מטבעות מודרניים נפוצים שהוטבעו בכמות גדולה מאוד ללא ערך אספני גבוה.
הדרך הקלה ביותר ופחות פוגענית של ניקוי מטבעות היא עם מים חמים וסבון. במקרים אחרים, קודם כל צריך לבדוק מאיזו מתכת עשויה המטבע ולנקותה בהתאם. תהיו בטוחים שתהרסו לא מעט מטבעות
עד הרגע שתקבלו את הניסיון הנדרש כדי לעבור למטבעות בעלי ערך גבוה.
ניקוי מטבעות כסף – קיימות אפשרויות רבות לניקוי מטבעות כסף. הדרך הפשוטה ביותר היא ניקוי עם סודה וחומצת לימון. משאירים מטבע בכלי עם מים וחומצת לימון למשך 20 דקות. אח"כ מערבבים סודה עם טיפת מים, שמים את התערובת על מברשת שיניים עם שיניים רכות ומנקים את המטבע (לא ללחוץ חזק !). המטבע יוצאת מבריקה, אך חשוב לדעת כי תהליך הניקוי עלול להשאיר שריטות ולהוריד "פטינה" (תרכובת אשר נוצרת במשך הזמן על גבי משטח המטבע). ערך מטבעות בלי פטינה יורד משמעותית!
הערה: חשוב לעשות "שיעורי בית" לפני כל ניקוי כי מטבעות כסף ישנים מכילים גם סגסוגות של מתכות אחרות שיכולות להגדיל את הסיכוי להתחמצנות.
ניקוי מטבעות זהב - בשל הרגישות המוגברת של זהב להשפעות כימיות ומכניות, יש לנקות מטבעות זהב באמצעים רכים אך יעילים וללא לחץ פיזי מוגבר עליהם.
הדרך האופטימלית ביותר היא ניקוי בתמיסת חומצה גופרתית של 5%.
מטבעות זהב שלא התלכלכו מדי, אינם זקוקים לניקוי יסודי. לעתים קרובות מספיק לנגב אותם בעזרת ספוגית טבולה באצטון.
ניקוי מטבעות נחושת – ניקוי מטבעות נחושת דורש מיומנות וזהירות רבה. אסור לאפשר אפילו מגע חלקי של המטבע עם אוויר במהלך הניקוי.
קיימים סוגי קורוזיה רבים בנחושת ולכן צריך לעשות טיפול שונה בתהליך ניקוי של מטבעות הנחושת בהתאם לסוג הקורוזיה שעליו.
אם על מטבע נחושת יש שכבה אדומה - יש להכניס את המטבע לכוס עם חומצת אמוניה 5% למשך לא יותר מ-2 דקות, לאחר מכן יש להוציא את המטבע, לשטוף אותו עם מים חמים ולנגב היטב.
אם על המטבע יש שכבה ירוקה – יש להכניס את המטבע לכוס עם חומצת לימון למשך 1-2 דקות (תלוי ברמת הקורוזיה), להוציא המטבע, לשטוף אותו עם מים חמים וליבש אותו היטב.
אם על מטבע הנחושת יש שכבה צהובה – יש לטבול את המטבע בחומצת אצטית למשך מספר דקות, להוציא אותו, לשטוף ולנגב היטב.
המלצה: לאחר ניקוי מטבעות נחושת, יש "לבשל" אותן במים מזוקקים למשך מספר דקות.
כל הטיפים האלו יעזרו לכם להוריד את רוב הקורוזיה שעל המטבע אך חשוב להבין שמטבע הנחושת יאבד בתהליך הניקוי את הפטינה שלו וברוב המקרים גם את ערכו האספני.
ניקוי מטבעות בימטליים (דו מתכתיים - מורכבים ממספר מתכות) – קיים קושי בניקוי מטבעות בימטליים כי הם כוללים סגסוגות של מספר מתכות, דבר שמסבך את תהליך הניקוי. הדרך הפשוטה ביותר לניקוי שלהם היא בעזרת משחת שיניים רכה. לאחר מכן יש להכניס אותם לתערובת של אלכוהול וחומצה פורמית למשך זמן שאינו עולה על 5 דקות (למנוע פגיעה במטבעות הרגישות), לשטוף אותן עם מים חמים, לנגב אותן ולייבש היטב.ניקוי מטבעות ברונזה וניקל – מכניסים המטבעות לתערובת של מלח וחומץ למשך מספר דקות. לאחר מכן יש להוציא המטבעות בעזרת פינצטה ולשפשף אותן עם מחק.
איפה וכיצד יש לאחסן המטבעות לאחר הניקוי?
אחד הדברים החשובים ביותר שצריך לקחת בחשבון לפני כל ניקוי מטבעות זה האחסון שלהן לאחר תהליך הניקוי. תתחילו לחשוב על אפשרויות האחסון של המטבעות עוד לפני תחילת הניקוי כי אחסון מטבעות לא ראוי יכול לגרום לפגיעה משמעותית במצב המטבעות שלכם.
קיימות מגוון אפשרויות לאחסון גם של מטבע בודד וגם של אוסף שלם. מדובר בענף שלם שנותן פתרונות לאחסנה ושמירה על מטבעות בטווח רחב של עלויות, כאשר בחירת הפתרון תלויה בכמות הכסף שאתם מוכנים להשקיע באחסון המטבעות.
אחסון באלבומים
הדרך הפופולרית ביותר של אחסון מטבעות היא באלבומים. האלבומים באים עם דפים מוכנים ודפים נשלפים שברוב המקרים עשויים מפלסטיק.
קיים מגוון סוגים של אלבומים: אלבומים להולדרים, אלבומים לקפסולות, אלבומים עבור מטבעות מדורגים וכו'.אלבומים עם דפי פלסטיק – דפי פלסטיק נותנים מענה סביר לאחסון ותצוגה של מטבעות. אבל, ברוב המקרים, דפים אלו מכילים PVC – חומר כימי שבמגע עם מתכות שונות גורם נזק למטבע. המטבעות הפגיעות ביותר הן מטבעות הנחושת וכסף.
אחסון בהולדרים
מדובר באפשרות אחסון זולה אך לא מושלמת. באחסון זה קיימים יתרונות רבים, אך לא מעט חסרונות.
הולדרים מנייר – מדובר במיני מעטפות מנייר. שמירת מטבע בהולדר מנייר היא אחת הדרכים הטובות לשמירה על מטבע. החיסרון הגדול בצורת אחסון זו הוא בחוסר התצוגה שלה. בכל פעם שתרצו לראות את המטבע תצטרכו להוציא אותה מההולדר.
הולדרים מקרטון – הולדרים אלו דומים להולדרים מנייר, אך חוץ מהקרטון יש בהם גם חלק שקוף המאפשר לראות את המטבע. יתרונם הוא בכך שניתן לרשום על הקרטון אינפורמציה רלוונטית וכמובן תצוגה. חסרונם – חלקם מכילים חומרים הגורמים להתחמצנות של מטבע וחלקם נסגרים בעזרת דבק שיכול גם כן לפגוע במטבע עם הזמן.
הולדרים מפלסטיק – הולדרים מפלסטיק עשויים מפלסטיק שקוף ומהווים פתרון שימושי מאוד לאחסון מטבעות, כולל אפשרות תצוגה שלהם. חסרונותם – רוב ההולדרים בשוק עשויים מחומרים שעם הזמן מפרישים גזים רעילים שגורמים נזק למטבעות והפטינה.
אחסון בקפסולות
קפסולה הינה אריזה קטנה שניתן לאחסן בה מטבע. קיימים שני סוגים עיקריים של קפסולות, כדלקמן:
קפסולות רגילות – עשויות מפלסטיק שלא ניתן לשנות את גודלן, אך קיימות במגוון גדלים. כדי להתאים את הקפסולה למטבע ספציפי יש לבדוק את קוטר המטבע שרוצים לאחסן. בהתאם, מומלץ לרכוש קפסולה בקוטר גדול יותר מקוטר המטבע ב- 0.3-0.5 מ"מ.
קפסולות מתכווננות (adjustable coin capsule) – קפסולות שניתן לשנות את גודלן. יתרונן העיקרי הוא שאין צורך לחפש קפסולה ספציפית לפי קוטר המטבע המסוים שאותו רוצים לאפסן.
אחסון בקופסאות עץ
קופסאות עץ עם מדפים (Coin Cabinet) – דרך מצוינת לשמירה ותצוגת מטבעות היא לאחסן אותן בקופסאות עץ עם מדפים. חסרון שיטת אחסון זו הוא מחירן הגבוה של הקופסאות ולכן בדרך כלל משתמשים בהן רק לאחסון מטבעות בעלי ערך גבוהה.
לסיכום:
אני מקווה שעשיתי סדר לרוב האספנים וכל אחד ישתמש בטיפים האלה בצורה יעילה ובטוחה.
אל תמהרו לעשות ניסויים על מטבעות בעלי ערך גבוהה, תתחילו במטבעות בעלי ערך נמוך, תשקיעו ברכישת חומרי ניקוי מקצועים ובאחסון ראוי של אוספכם.
קרדיט: צוות אתר האספן
לכתבה מלאה: https://www.haasfan.co.il/how-to-clean-and-store-coins/
"האספן" - יבואנים רשמיים של חברת Leuchtturm בישראל. יש לנו מגוון רחב של אביזרי אספנות איכותים במחירים אטרקטייבים. אצלנו תוכלו למצוא אביזרי אספנות חדשניים עבור כל תחומי האספנות האפשריים. ניתן לבצע הזמנות גם בטלפון: 053-7772125 או דרך המאייל: info@haasfan.co.il
קטלוג אביזרי אספנות
leuchtturmlighthouseאביזרי אספנותאחסון מטבעותאחסון שטרותאלבומיםהולדריםכפפותמטבעותניקוי זהבניקוי כסףניקוי מטבעותפינצטהקפסולות -
איך לזהות זיופים במטבעות?
תשובה:
קשה להגיד מתי התחילו לזייף מטבעות – יש מקרים רבים שמצואו זיופי מטבעות שנעשו גם מלפני אלפי שנים. קיימים אספנים, שתחום האיסוף שלהם זה מטבעות מזוייפים אך לא תמיד יגידו לכם שמדובר בזיוף או רפליקה וינסו למכור מטבע כמקור. רוב האספנים שלא בהכרת בתחילת דרכם נתקלו ונפגעו מרכישת מטבעות מזוייפים. בעולם המודרני עם טכנולוגיה מתקדמת אפשר לזייף כל סוגי המטבעות. עבריינים הבינו שזיוף מטבעות מבוקשים , נדירים ובעלי ערך גבוהה יכולים להכניס הרבה כסף ולהפוך לעסק מוצלח ביותר. ברוב המקרים ללא ניסיון רלוונטי לא תוכלו לזהות שמדובר במטבע מזוייפת. אז מה הדרכים לזיהוי זיופים? חשוב מאוד לקחת בחשבון מימדים הבאים: משקל המטבע , קוטר , עובי, סימנים מיוחדים שעל מטבע (כל האינפורמציה הנדרשת אפשר לקבל בקלות בחיפוש מהיר באינטרנט או בקטלוגים), מקום שבוא נמצאה המטבע או הדרך שבא המוכר השיג את המטבע.
סיפורי סבתא – נפגשתם עם מוכר, שמספר לכם על סבתא ריבקה ז"ל שאספה מטבעות במשך כל חייה והשאירה ירושה לנכדים, מוכר שמספר על קופסת מטבעות שהוא מצא בקיר במהלך שיפוצים בבית לקוח או מטבע עתיק שנמצא בטיול עם כלב בחולות של אשדוד. נשמע לכם מוכר? – חובה להזהר ולא להמין לכל סיפור שמספרים לכם. סוכוי שמישהו מצא מטבע נדיר ומוכן למכור לכם במחיר נמוך – מתקרב לאפסי.
מחיר – מצאתם מטבע זהב שנמכר במחיר פחות ממחיר המתכת? חייבת להידלק מנורה אדומה! מה הסיכוי שמישהו ימכור מטבע במחיר הזה כשהוא בקלות יכול לקבל מחיר מתכת בכל חנות תכשטים.
שנת הטבעה, סמל מטבעה – בדיקה בקטלוג תעזור לכם לדעת באיזה שנים הוטבעה כל מטבע, בנוסף רוב המטבעות משאירים סמל מטבעה על מטבע. קיבלת מטבע עם שנה לא טועמת או בלי סמל מטבע כפי שמופיע בקטלוג – נקלתם בזיוף.
פטינה – שכבה שנוצרת על מטבע עם השנים. זה שעל מטבע יש פטינה, לא אומר שמדובר במטבע מקורית. יש הרבה דרכים ליצירת מטינה מלכותית בעזרת חומרים כימאיים.
בדיקת מגנט – מטבעות כסף/זהב לא מתמגנטות. מומלץ לרכוש מגנט חזק במיוחד.
שוליים של מטבע – שוליים של מטבע יכולים לספר הרבה. ברוב המקרים משקל , קוטר ואפילו סוג מתכת יהיו נכונים, אך הרבה זייפנים מתנצלים/מתקשים לזייף את הצורות או כיתוב שעל השוליים.
סוג מתכת – לרוב אוהבים לזייף מטבעות כסף/זהב בעזרת שכבה דקה של כסף או זהב שתעטוף את מטבע ממתכות לא יקרים, אם הזמן תוכלו לראות הבדלי צבע וכילוף.
משקל – משקל מטבע לא תואם את משקל שרשום בקטלוג? צריך להבין שמטבעות ישנים שהיו בשימוש מקבלים שחיקה עם השנים שמפחיתה ממשקל המטבע. במידה ויש הבדלים במקשל של עד0.10 גרם בדרך כלל זה מקובל. אם יש הבדלים של כמה גרמים כמעט בוודאות אפשר להגדיר מטבע כמזוייפת.
שליחה לדירוג – קיימים חברות דירוג שנותנים שירותים של בדיקת מקוריות ודירוג של מטבע. לחברות גדולות מארצות הברית כמו:
Numismatic Guaranty Corporation) NGC ,(Professional Coin Grading Service) PCGS) יש מונטין גבוהה, צוות מקצועי וניסיון של שנים. מטבע שנשלחה לדירוג תעבור מספר בדיקות ובסוף תוכנס לקפסולת פלסטיק עם סגירה מיוחדת, מדבקה עם מספר סידורי, דירוג, פרטים של מטבע והולוגרמה נגד זיופים. חובה לזכור שמומלץ לשלוח רק מטבעות שערכם גבוהה מ100 דולר לפחות כי לשלוח מטבע לדירוג תעלה לכם בממוצע כ40 דולר ואם תשלחו מטבע זול , תפסידו. הרבה אספנים סומכים בעניים עצומות על מקוריות של מטבע שעברה דירוג אך חובה לזכור שבעולם שלנו אין דבר שלא יודעים לזייף ומטבעות מדורגים לא נותנים פתרון מושלם.מטבעות -
איך מתבצע דירוג מטבעות?
תשובה:
במהלך העשור האחרון דירוג מטבעות ע"י חברות דירוג הפך לנפוץ ביותר בקרב האספנים. חברות דירוג הגדולות כמו NGC ו- PCGS נותנות פתרונות לבדיקת אותנטיות ודירוג מטבעות, כאשר בסוף התהליך מכניסים המטבעות לקפסולות המיוחדות שנקראות "סלאבים".
לדרוג המטבעות ע"י חברות הדירוג יש יתרונות וחסרונות, כדלקמן:
יתרונות:
- בידוד כמעט מלא של המטבע מונע מהמטבע נזק סביבתי ופיזי כולל התחמצנות.
- הוכחת אותנטיאות של מטבע – כמובן תלוי במוניטין של חברת דירוג
- אבטחה – על כל סלאב יש הולוגרמה ומספר סידורי יחודי שבעזרתו תוכלו למצוא כל הפרטים על מטבע כולל תמונות לאחר חיפוש באתר של חברות דירוג.
- הערכה מקצועית של מומחים המובילים בתחום וקבלת דירוג (לפי סולם שלדון)
- מטבע מדורגת שווה יותר
חסרונות:
- מחיר – עלות ביצוע הדירוג ע"י חברת דירוג היא כ-40 דולר בממוצע. לכן שווה לבצע זאת רק למטבעות שערכם עולה על 100 דולר.
- המטבע סגור הרמטית בתוך הסלאב ללא יכולת לחוש אותו "פיזית" בידיים. אספנים רבים אוהבים "להרגיש " את המטבעות בידיים, כך שדבר זה ימנע מהם (אלא אם כן "יפרצו" את הסלאב מבלי יכולת להחזירה למצבה האטום).
- זיופים - לצערינו קיימים זיופים רבים בשוק. זייפנים למדו לזייף סלאבים או להכניס בתוך סלאב אמיתי מטבע מזוייפת.
אז מה השלבים של דירוג ע"י חברות דירוג:
- מילוי טפסים באתר של חברת דירוג
- שליחת מטבעות בדואר (עדיפות לדואר רשום)
- קבלת מטבעות במשרדי חברת דירוג
- בדיקות אוטנטיות
- בדיקת מצב המטבע בעזרת סולם דירוג שלדון (המטבע מקבל דירוג)
- שקילת המטבע בעזרת משקל עם דיוק של 0.01 גרם
- צילום המטבע
- הכנסת המטבע בתוך סלאב ואטימתו
- משלוח ללקוח
מטבעות