איך לנקות ולאחסן מטבעות?
תשובה:
"אם אין לכם ניסיון של שנים בתחום, מומלץ להתחיל בניקוי מטבעות מודרניים נפוצים שהוטבעו בכמות גדולה"
ניקוי מטבעות
לא משנה אם אתה אספן מנוסה או רק בתחילת דרכך, אם במקרה מצאת מטבע עתיק באדמה או קיבלת בירושה מטבעות שמזמן כבר לא מבריקים, מתישהו שתשאל את עצמך שאלה הבאה: "איך אפשר לנקות מטבעות?"
שאלה זו חשובה מאוד בגלל הנזק הגדול שיכול להגרם בתהליך הניקוי למטבעות שעשויים מחומרים שונים, כאשר כל אחד מגיב אחרת לחומרי ניקוי שונים.
אז בוא ננסה לענות על השאלה הלא פשוטה והמורכבת הזאת –"איך אפשר לנקות מטבעות?"
ככלל - לא מנקים מטבעות. ניקוי לא מקצועי של מטבע יכול להשאיר שריטות ולהשפיע לרעה בצורה בלתי הפיכה על מצב המטבעות.
ניקוי מטבעות לא תמיד מוסיף ערך וברוב המקרים אתם תישארו עם מטבע מבריק ויפה, אך בעל ערך מופחת שמסוגל לרדת עד 0. אספנים ותיקים יחשבו פעמיים אם לקנות מטבע שעברה ניקוי וברוב המקרים ישלמו עליה מחיר נמוך מאוד.
אז איזה מטבעות כן אפשר לנקות ואיך?
כל ההמלצות המצורפות לכתבה זו מתבססים על הניסיון האישי שנצבר עם השנים, אך אינם מבטיחים תוצאה ודאית, כמו כן תמיד מומלץ להשתמש בחומרי ניקוי מקצועיים ורק לאחר יועץ עם אנשי המקצוע.
המלצה נוספת – לפני כל ניקוי חובה להצטייד בפינצטה נומיסמטית וכפפות. בהם תצטרכו להשתמש בשלב הייבוש כדי לא להשאיר טביעות אצבע על מטבעות.אם אין לכם ניסיון של שנים בתחום, מומלץ להתחיל בניקוי מטבעות מודרניים נפוצים שהוטבעו בכמות גדולה מאוד ללא ערך אספני גבוה.
הדרך הקלה ביותר ופחות פוגענית של ניקוי מטבעות היא עם מים חמים וסבון. במקרים אחרים, קודם כל צריך לבדוק מאיזו מתכת עשויה המטבע ולנקותה בהתאם. תהיו בטוחים שתהרסו לא מעט מטבעות
עד הרגע שתקבלו את הניסיון הנדרש כדי לעבור למטבעות בעלי ערך גבוה.
ניקוי מטבעות כסף – קיימות אפשרויות רבות לניקוי מטבעות כסף. הדרך הפשוטה ביותר היא ניקוי עם סודה וחומצת לימון. משאירים מטבע בכלי עם מים וחומצת לימון למשך 20 דקות. אח"כ מערבבים סודה עם טיפת מים, שמים את התערובת על מברשת שיניים עם שיניים רכות ומנקים את המטבע (לא ללחוץ חזק !). המטבע יוצאת מבריקה, אך חשוב לדעת כי תהליך הניקוי עלול להשאיר שריטות ולהוריד "פטינה" (תרכובת אשר נוצרת במשך הזמן על גבי משטח המטבע). ערך מטבעות בלי פטינה יורד משמעותית!
הערה: חשוב לעשות "שיעורי בית" לפני כל ניקוי כי מטבעות כסף ישנים מכילים גם סגסוגות של מתכות אחרות שיכולות להגדיל את הסיכוי להתחמצנות.
ניקוי מטבעות זהב - בשל הרגישות המוגברת של זהב להשפעות כימיות ומכניות, יש לנקות מטבעות זהב באמצעים רכים אך יעילים וללא לחץ פיזי מוגבר עליהם.
הדרך האופטימלית ביותר היא ניקוי בתמיסת חומצה גופרתית של 5%.
מטבעות זהב שלא התלכלכו מדי, אינם זקוקים לניקוי יסודי. לעתים קרובות מספיק לנגב אותם בעזרת ספוגית טבולה באצטון.
ניקוי מטבעות נחושת – ניקוי מטבעות נחושת דורש מיומנות וזהירות רבה. אסור לאפשר אפילו מגע חלקי של המטבע עם אוויר במהלך הניקוי.
קיימים סוגי קורוזיה רבים בנחושת ולכן צריך לעשות טיפול שונה בתהליך ניקוי של מטבעות הנחושת בהתאם לסוג הקורוזיה שעליו.
אם על מטבע נחושת יש שכבה אדומה - יש להכניס את המטבע לכוס עם חומצת אמוניה 5% למשך לא יותר מ-2 דקות, לאחר מכן יש להוציא את המטבע, לשטוף אותו עם מים חמים ולנגב היטב.
אם על המטבע יש שכבה ירוקה – יש להכניס את המטבע לכוס עם חומצת לימון למשך 1-2 דקות (תלוי ברמת הקורוזיה), להוציא המטבע, לשטוף אותו עם מים חמים וליבש אותו היטב.
אם על מטבע הנחושת יש שכבה צהובה – יש לטבול את המטבע בחומצת אצטית למשך מספר דקות, להוציא אותו, לשטוף ולנגב היטב.
המלצה: לאחר ניקוי מטבעות נחושת, יש "לבשל" אותן במים מזוקקים למשך מספר דקות.
כל הטיפים האלו יעזרו לכם להוריד את רוב הקורוזיה שעל המטבע אך חשוב להבין שמטבע הנחושת יאבד בתהליך הניקוי את הפטינה שלו וברוב המקרים גם את ערכו האספני.
ניקוי מטבעות בימטליים (דו מתכתיים - מורכבים ממספר מתכות) – קיים קושי בניקוי מטבעות בימטליים כי הם כוללים סגסוגות של מספר מתכות, דבר שמסבך את תהליך הניקוי. הדרך הפשוטה ביותר לניקוי שלהם היא בעזרת משחת שיניים רכה. לאחר מכן יש להכניס אותם לתערובת של אלכוהול וחומצה פורמית למשך זמן שאינו עולה על 5 דקות (למנוע פגיעה במטבעות הרגישות), לשטוף אותן עם מים חמים, לנגב אותן ולייבש היטב.ניקוי מטבעות ברונזה וניקל – מכניסים המטבעות לתערובת של מלח וחומץ למשך מספר דקות. לאחר מכן יש להוציא המטבעות בעזרת פינצטה ולשפשף אותן עם מחק.
איפה וכיצד יש לאחסן המטבעות לאחר הניקוי?
אחד הדברים החשובים ביותר שצריך לקחת בחשבון לפני כל ניקוי מטבעות זה האחסון שלהן לאחר תהליך הניקוי. תתחילו לחשוב על אפשרויות האחסון של המטבעות עוד לפני תחילת הניקוי כי אחסון מטבעות לא ראוי יכול לגרום לפגיעה משמעותית במצב המטבעות שלכם.
קיימות מגוון אפשרויות לאחסון גם של מטבע בודד וגם של אוסף שלם. מדובר בענף שלם שנותן פתרונות לאחסנה ושמירה על מטבעות בטווח רחב של עלויות, כאשר בחירת הפתרון תלויה בכמות הכסף שאתם מוכנים להשקיע באחסון המטבעות.
אחסון באלבומים
הדרך הפופולרית ביותר של אחסון מטבעות היא באלבומים. האלבומים באים עם דפים מוכנים ודפים נשלפים שברוב המקרים עשויים מפלסטיק.
קיים מגוון סוגים של אלבומים: אלבומים להולדרים, אלבומים לקפסולות, אלבומים עבור מטבעות מדורגים וכו'.אלבומים עם דפי פלסטיק – דפי פלסטיק נותנים מענה סביר לאחסון ותצוגה של מטבעות. אבל, ברוב המקרים, דפים אלו מכילים PVC – חומר כימי שבמגע עם מתכות שונות גורם נזק למטבע. המטבעות הפגיעות ביותר הן מטבעות הנחושת וכסף.
אחסון בהולדרים
מדובר באפשרות אחסון זולה אך לא מושלמת. באחסון זה קיימים יתרונות רבים, אך לא מעט חסרונות.
הולדרים מנייר – מדובר במיני מעטפות מנייר. שמירת מטבע בהולדר מנייר היא אחת הדרכים הטובות לשמירה על מטבע. החיסרון הגדול בצורת אחסון זו הוא בחוסר התצוגה שלה. בכל פעם שתרצו לראות את המטבע תצטרכו להוציא אותה מההולדר.
הולדרים מקרטון – הולדרים אלו דומים להולדרים מנייר, אך חוץ מהקרטון יש בהם גם חלק שקוף המאפשר לראות את המטבע. יתרונם הוא בכך שניתן לרשום על הקרטון אינפורמציה רלוונטית וכמובן תצוגה. חסרונם – חלקם מכילים חומרים הגורמים להתחמצנות של מטבע וחלקם נסגרים בעזרת דבק שיכול גם כן לפגוע במטבע עם הזמן.
הולדרים מפלסטיק – הולדרים מפלסטיק עשויים מפלסטיק שקוף ומהווים פתרון שימושי מאוד לאחסון מטבעות, כולל אפשרות תצוגה שלהם. חסרונותם – רוב ההולדרים בשוק עשויים מחומרים שעם הזמן מפרישים גזים רעילים שגורמים נזק למטבעות והפטינה.
אחסון בקפסולות
קפסולה הינה אריזה קטנה שניתן לאחסן בה מטבע. קיימים שני סוגים עיקריים של קפסולות, כדלקמן:
קפסולות רגילות – עשויות מפלסטיק שלא ניתן לשנות את גודלן, אך קיימות במגוון גדלים. כדי להתאים את הקפסולה למטבע ספציפי יש לבדוק את קוטר המטבע שרוצים לאחסן. בהתאם, מומלץ לרכוש קפסולה בקוטר גדול יותר מקוטר המטבע ב- 0.3-0.5 מ"מ.
קפסולות מתכווננות (adjustable coin capsule) – קפסולות שניתן לשנות את גודלן. יתרונן העיקרי הוא שאין צורך לחפש קפסולה ספציפית לפי קוטר המטבע המסוים שאותו רוצים לאפסן.
אחסון בקופסאות עץ
קופסאות עץ עם מדפים (Coin Cabinet) – דרך מצוינת לשמירה ותצוגת מטבעות היא לאחסן אותן בקופסאות עץ עם מדפים. חסרון שיטת אחסון זו הוא מחירן הגבוה של הקופסאות ולכן בדרך כלל משתמשים בהן רק לאחסון מטבעות בעלי ערך גבוהה.
לסיכום:
אני מקווה שעשיתי סדר לרוב האספנים וכל אחד ישתמש בטיפים האלה בצורה יעילה ובטוחה.
אל תמהרו לעשות ניסויים על מטבעות בעלי ערך גבוהה, תתחילו במטבעות בעלי ערך נמוך, תשקיעו ברכישת חומרי ניקוי מקצועים ובאחסון ראוי של אוספכם.
קרדיט: צוות אתר האספן
לכתבה מלאה: https://www.haasfan.co.il/how-to-clean-and-store-coins/