זיהוי מטבעות מזויפים
מטבעות בייצור המוני נעשים תמיד בהטבעה, לא ביציקה, כי זה מאפשר “קצב ייצור” גבוה יותר. זיופים אפשר לעשות בכל אחת מהשיטות – הטבעה ויציקה
לא משנה באיזה תקופה או באיזה מדינה נבחר, זיוף מטבעות הינו תופעה מוכרת. הוא תמיד היה עסק רווחי, אך חייב מקצוענות וגם היה מסוכן. קשה להגיד מתי התחילו לזייף מטבעות. כיון שנמצאו זיופי מטבעות שנעשו כבר לפני אלפי שנים. גם בימינו לא חסרים אנשים שינסו למכור מטבעות מזויפים ואפילו קיימים אספנים שתחום האיסוף שלהם זה מטבעות מזויפים.
כאשר מדברים על זיופים – יש להבחין ולהבדיל בין המונחים “מטבע מזויף” ו”רפליקה“.
מטבעות מזויפים הינם מטבעות הדומים מאוד למטבעות מקוריים ומיוצרים אל מנת להשיג רווחים לא חוקיים. בדרך כלל מדובר בניסיון זיוף של מטבע חוקי, מטבעות אספנות ומטבעות עתיקים. ברוב המקרים מדובר בהחלפה של מתכות יקרים במתכת שאינה יקרה או בירידה ניכרת בדגימת המתכת היקרה האופיינית למטבע מקורי. לדוגמה: מטבעות נחושת עם שכבה דקה של כסף או זהב. קיימים גם זיופים שבהם משתמשים במטבעות מקוריים שמתבצע בהן שינוי כלשהו המדמה שנה או וריאציה נדירה.
רפליקות הינן יצירות שהועתקו ממטבעות אמתיים ללא שימוש ברושמה מקורית ויוצרו למכירה חוקית במחיר מוזל. רפליקות בדרך כלל באות עם סימן או כיתוב המציין שמדובר בעותק של מטבע מקורי. בדרך כלל מייצרים רפליקות של מטבעות נדירים ובעלי ערך גבוהה מאוד אשר נמכרים לאספנים שהתקציב שלהם לא מאפשר רכישה של מטבע מקורי. בחיפוש מהיר בעלי-אקספרס ניתן למצוא גם רפליקות של מטבעות יחסית זולים כמו בדוגמא המצורפת.
בנוסף, קיימות דוגמאות רבות כאשר במטבעות ממשלתיות, על הציוד חוקי ובשימוש ברושמות מקוריות, מייצרים עותקים של מטבעות נדירים ומטבעות פופולריים באותם מדינות. הם נקראים –ריסטרייק (Restrike).
אבל בוא נלך רגע צד אחורה. קיימות שתי דרכים עיקריות לייצר מטבעות – הטבעה ויציקה. מטבעות בייצור המוני נעשים תמיד בהטבעה, לא ביציקה, כי זה מאפשר “קצב ייצור” גבוה יותר. זיופים אפשר לעשות בכל אחת מהשיטות – הטבעה ויציקה. אבל כדי לייצר זיוף של מטבע שיוצר בהטבעה, יש צורך ב- רושמה / שטנץ / מבלט שהינן מילים נרדפות לפטיש עם הדוגמא של המטבע בנגטיב. זייפנים יכולים לייצר רושמה מתוך מטבע קיים שמטביעם אותו בחומר רך וכתוצאה מקבלים נגטיב. הבעיה שהאיכות תהיה נמוכה ופרטי מטבע הקטנים לא יצאו ברזולוציה טובה. בנוסף, בשנים האחרונות זייפנים החלו לזייף גם טעויות הטבעה על מנת למכור לאספנים בתחום זה.
רוב האספנים, גם אלו שלא בתחילת דרכם, נתקלו ונפגעו מרכישת מטבעות מזויפים. ללא ניסיון רלוונטי כמעט בוודאות לא תוכלו לזהות שמדובר במטבע מזויף. בעולם המודרני עם טכנולוגיה מתקדמת אפשר לזייף כל סוגי המטבעות. עבריינים הבינו שזיוף מטבעות מבוקשים, נדירים ובעלי ערך גבוה יכולים להכניס כסף רב ולהפוך לעסק מוצלח ביותר. זייפנים רבים משתכללים במשך הזמן בשיטות הזיוף הרבות מאחר והם מכירים היטב את שיטות בדיקות הזיופים ומתאימים בהתאם את הזיופים לבדיקות אלו. יתר על כן – קיימים בשוק זיופים בעלי משקל, קוטר וסוג המתכת דומים למקור ורק בעלי ניסיון רב בתחום מסוגלים לזהות הבדלים ביניהם.
כיום, בעידן הרשתות החברתיות רוב מהמטבעות הנדירים שמתפרסמים בהן הינם זיופים באיכות נמוכה שנראים כמו מזכרת, אך ניתן למצוא גם זיופים באיכות גבוהה.
חשוב לציין שבישראל אסור לסחור בעתיקות, רוב הזיופים מיוצרים בשטחים ונמכרים לאספנים תמימים שלא מבינים בתחום. בארץ יש מומחים בודדים שיכולים לבדוק אוטנטיות של מטבעות עתיקים ואחד מהמומחים הגדולים בתחום – ד”ר רוברט דויטש.
אז מה הדרכים לזיהוי זיופים?
בזיופי מטבעות חשוב מאוד לקחת בחשבון את הפרמטרים הבאים: משקל המטבע , קוטר , עובי, וסימנים מיוחדים שעל מטבע. כל האינפורמציה לגבי פרמטרים אלו ניתן למצוא בקלות בחיפוש מהיר באינטרנט או בקטלוגים. יש לבדוק את הפרמטרים של מיקום מציאת המטבע וכיצד המוכר השיג את המטבע.
בנוסף, קיימים דברים נוספים מעוררי חשד שיש להתייחס אליהם:
סיפורי סבתא – נפגשתם עם מוכר שמספר לכם על סבתא רבקה ז”ל שאספה מטבעות במשך כל חייה והשאירה ירושה לנכדים, מוכר שמספר על קופסת מטבעות שהוא מצא בקיר במהלך שיפוצים בבית לקוח או מטבע עתיק שנמצא בטיול עם כלב בחולות של אשדוד. נשמע לכם מוכר? במקרים כאלו חובה להיזהר ולא להאמין לכל סיפור שמספרים לכם כי הסיכוי שמישהו מצא מטבע נדיר ומוכן למכור לכם במחיר נמוך הינו אפסי.
מחיר – אם מצאתם מטבע זהב שנמכר במחיר פחות ממחיר המתכת שממנו עשויה המטבע, חייבת להידלק לכם מנורה אדומה. אין סיכוי שמישהו ימכור מטבע במחיר הזה כשהוא בקלות יכול לקבל את מחיר המתכת בכל חנות תכשיטים.
שנת הטבעה, סמל מטבעה – בדיקה באינטרנט ובקטלוגים תאפשר לכם לדעת באיזה שנים הוטבעה כל מטבע. בנוסף רוב המטבעות משאירים סמל של המטבעה על המטבע. לכן, אם קיבלתם מטבע עם שנה לא מתאימה לשנותיה בקטלוג ו/או בלי סמל מטבעה כפי שמופיע בקטלוג – נתקלתם בזיוף.
פטינה – פטינה הינה שכבה שנוצרת על מטבע עם השנים. זה שעל מטבע יש פטינה, לא אומר שמדובר במטבע מקורי. יש הרבה דרכים ליצירת פטינה מלכותית בעזרת חומרים כימיים. לכן אין להשתמש בקיום פטינה על המטבע כהוכחה למקוריותו.
בדיקת מגנט – מטבעות כסף/זהב לא ממגנטות. לכן יש לבדוק כל מטבע המוצע לכם לקנייה עם מגנט (מומלץ מגנט חזק במיוחד). מטבע שימשך למגנט הינו מזויף.
שוליים של מטבע – שוליים של מטבע יכולים לספר רבות על ניסיונות זיוף. הסיבה: ברוב המקרים הזייפנים מצליחים לזייף מטבעות שבהם המשקל, הקוטר ואפילו סוג מתכת יהיו נכונים, אך זייפנים מתקשים לזייף את הצורות ו/או כיתוב שעל השולי המטבעות.
סוג מתכת – לרוב נוהגים לזייף מטבעות כסף/זהב בעזרת שכבה דקה של כסף או זהב שעוטפת את המטבע המזויף שעשוי ממתכות לא יקרות. במקרים כאלו נוצרים במשך הזמן במטבעות המזויפים הבדלי צבע וקילוף שמצביעים על כך.
משקל – מה קורה כאשר משקל מטבע לא תואם את משקל שרשום בקטלוג? במשך השנים מטבעות ישנים שהיו בשימוש מקבלים שחיקה שמפחיתה ממשקלם. במידה ויש הבדלים במשקל של עד 0.10 גרם בין המטבע הנשקל לבין הרשום בקטלוגים – בדרך כלל זה מקובל. אם יש הבדלים של כמה גרמים, כמעט בוודאות אפשר להגדיר את המטבע כמזויף.
שליחה לדירוג – קיימות חברות דירוג שמספקות שירותים של בדיקת מקוריות ודירוג של מטבע. לחברות גדולות מארצות הברית כמו NGC (Numismatic Guaranty Corporation) או PCGS (Processional Coin Grading Service) יש מוניטין גבוה, צוות מקצועי וניסיון של שנים. מטבע שנשלחה לדירוג תעבור מספר בדיקות ובסופן תוכנס לקפסולת פלסטיק עם סגירה מיוחדת, מדבקה עם מספר סידורי, דירוג, פרטים של המטבע והולוגרמה נגד זיופים. חובה לזכור שמומלץ לשלוח רק מטבעות שערכם גבוה מ-100 דולר לפחות, כי לשלוח מטבע לדירוג עולה בממוצע כ-40 דולר. לכן, אם תשלחו מטבע זול לבדיקה, תפסידו. אספנים רבים סומכים בעניים עצומות על מקוריות של מטבע שעברה דירוג, אך חובה לזכור שבעולם שלנו אין דבר שלא יודעים לזייף ומטבעות מדורגים לא נותנים פתרון מושלם.
דוגמא לזיוף של מטבע מדורג שנמכר בישראל (הקונה ביקש להישאר אנונימי):
מטבע זהב מארצות הברית שערכו 10 דולר, שנת 2005, מדורג על ידי חברת PCGS וקיבל דירוג PR69DCAM . מצ”ב תמונות המטבע שדורג ותמונות של מטבע אותנטי להשוואה.
שריטות על מטבע מדורג בדירוג גבוהה = זיוף צבע דהוי במרכז המטבע
ניתן לראות הבדלי צבע, צבע דהוי במרכז המטבע ואפילו שריטות! – מה שלא יכול להיות במטבע מדורג בדירוג כזה גבוה.
חשוב לציין שעל הקפסולה עצמה (SLAB) מופיע מספר סידורי מקורי כאשר כל אחד יכול להיכנס לאתר החברה ולצפות בתמונות ופרטי המטבע.
אז איך קורה המצב שלחברה ידועה עם שם עולמי שמדרגת מיליוני מטבעות כל שנה, יש מטבע מזויף?
חשוב להבין שבימינו מזייפים הכל. קיימים שיטות לפתוח קפסולות מבלי לשבור אותם, להוציא מטבע מקורי ולהכניס זיוף. אפשר גם לזייף את הקפסולה עצמה כולל מספר סידורי והולוגרמות.
מסקנה: לבדוק מטבעות לפני קניה, להשתדל לרכוש רק מסוחרים אמינים שבדקו אותנטיות ומתחייבים במכירה.
חנות אונליין “האספן” – המקום שבו התחביב שלך מתרחב ונפתח למקומות חדשים (רכישה בטוחה מהאתר, מוצרים אותנטיים, שירות לקוחות, הנחות ומבצעים) – מטבעות, שטרות, מדליות ,סיכות, אסימונים, בולים, אמצעי תשלום ישראלים ועוד!
בחנות “האספן” מתחייבים באותנטיות של כל פריט אספנות
כניסה לחנות https://bit.ly/haasfanshop
קרדיט: אתר האספן / רן שלגי