פסח – חג פסח שמח דרך פריטי האספנות השונים שלי
מאמר קצר וברכות לחג שמח ומהנה לכולנו
כתב ותיחקר: הדי אור
קצת היסטוריה. ממש קצת. פסח הוא אחד משלושת הרגלים. כאשר בית המקדש היה קיים היו עולים לירושלים ב-פסח, שבועות וסוכות. פסח הוא חג המציין את יציאת בני ישראל מעבדות במצרים לחירות (וזאת הסיבה למה צריך להכשיר את הבית ולעבוד כמו עבדים בשביל חג זה?).
פסח הוא אחד החגים המועדפים עלי (אוהב גם את פורים ואת לג בעומר). ליל הסדר, כישראלי ויהודי חילוני לחלוטין, הוא ערב בחיק המשפחה המורחבת בימים שהם לא ימי קורונה ו/או שאתה ראש הממשלה ואז אתה יכול לחוג בחיק המשפחה המורחבת. נכון שיש בערב זה הכנות רבות אבל הוא ערב מקסים. הסיפור** מעניין, השירים טובים, החברותה נהדרת וביחוד בראש ובראשונה האוכל (שלוקח קצת זמן להגיע אליו) נהדר (ביחוד של אשתי ובנוסף, בלי להתחשב בתוצאות, אני אוהב מצות). לאלו שמפחדים להשמין בליל הסדר ובחג תשתו כוסית אחת – או שתיים – לפני הארוחה. כידוע תמיד אלכוהול טוב מבריח את הפחד.
הגדות כרמל מזרחי חוברות הומריסטיות סוף העשרים ותחילת השלושים אל על הגדות לפסח שלוש הגדות שנות החמישים תווית פרידמן (כרמל אורגינל) כשר לפסח הגדה דן ריזינגר כריכה הגדה דן ריזינגר פנימי
*בפריטי האספנות שלי מופיעים מגוון רחב של נושאים. במבחר מפריטי כרמל מזרחי שהוא חלק נכבד מאוסף פריטי אלכוהול שלי (מודעות, הגדות, פרוספקטים בקבוקים ועוד). בתמונות מכפר הנוער בן שמן משנת 1937 בהופעה של התלמידים לפסח. הגדות שקשורות לאוספים כאלו ואחרים. בהגדות יש את ההגדה המקסימה של דן ריזינגר שלצערי לא קשור לשום אוסף ולשום “לא אוסף” אבל היא מקסימה אז נשארת כמגדלור בודד אצלי וכנ”ל ההגדה של בצלאל. ברור שיש את ההגדות של האלכוהול ושל אל על משנות החמישים. מודעות מתוך עיתונים שונים לחג וכן מתוך עיתונים הומורסיטים משנת 1929 ו-1934 “ביד חזקה” וה-“חרטומים”. מודעות שונות של שמן, בר לוי, מכבסה, חברת הכרם וברור שיר הלל של תה ליפטמן לחג. כמו כן תויות של בקבוק אלכוהול לחג וגם תפריט של חברת צים לליל הסדר שנערך בכפר המכביה ועוד פריטים שונים.
** הסיפור. ציינתי קודם בשתי כוכביות כי בקריאת ההגדה הסיפור מעניין. האם חשבת פעם הכיצד זה שהוא גיבור ההגדה, משה, הוא לא גיבור ההגדה ומוזכר בה בסך הכל פעם אחת בלבד? (“ויאמינו בה’ ובמשה עבדו”) שאלה טובה אהאה? יש תשובות אבל אתן לכם לחפש.
מודעה בר לוי מודעה 1929 מודעה ברכה משמן מודעה הגדה של מכבסת אלפא 1934 מודעה הכרם 1929 מודעה כרמל 1934 מודעה כרמל לחג הפסח עיתון הצפירה
ואסיים בעוד 2 בדיחות (הראשונה היתה בקשר להסרת הפחד מהשמנה בליל הסדר). אב אחד מתקשר מספר ימים לפני ערב הסדר, לבנו שחי בלוס אנגלס ואומר לו בני רציתי להגיד לך כי נשבר לי אחרי כל כך הרבה שנים לחיות עם אימך ואני בימים הקרובים מתכוון להתגרש ממנה. הבן מתחיל לצרוח על אביו. אבא לא. איך אתה יכול לעשות זאת? אתם חיים ביחד כבר קרוב לארבעים שנה. אל תעשה כלום אני כבר מגיע לארץ ונדבר על זה. לאחר מכן האב מתקשר לביתו הגרה בניו יורק ומודיע לה כי נשבר לו מהחיים האומללים עם אמא ובימים הקרובים הוא הולך לפתוח תיק ברבנות בדרישה להתגרש. מיד היא צועקת אבא אל תעשה כלום אני כבר מגיעה לארץ ומנתקת את השיחה. האב פונה לאשתו בחיוך ואומר לה הפעם הם סוף כל סוף מגיעים לליל הסדר ועל חשבונם !!!!
הבדיחה הנוספת היא במשפחה דתית בפסח אמא אחת נכנסת לחדר של בנה ורואה אבקה לבנה מפוזרת על השולחן. היא צורחת עליו מה זה האבקה הלבנה הזו. הבן עונה לה זה הרואין. עונה האמא אוי נרגעתי לרגע חשבתי שזה קמח.
אז אסיים בברכת חג שמח מענג וכשר למי שרוצה
קרדיט: הדי אור