חנוכה
“התלמוד הבבלי מספר שכאשר שיחררו החשמונאים את המקדש מצאו רק פך שמן אחד שלא נטמא”
כותב המאמר: הדי אור
באוסף חנוכה שלי בהחלט אין לי את החנוכיה המוקדמת ביותר מצרפת מהמאה ה-12 גם אין לי חנוכיות מהרי האטלס ואפילו לא חנוכיות מתימן. אבל יש לי עשרות פריטים ישראלים מגוונים אשר מציגים את החג בצורות שונות.
לא ארחיב יותר מדי בכתיבה על החג ומנהגיו אבל אכתוב בקצרה שחג החנוכה הוא חג הניצחון של החשמונאים ביוונים. כידוע התרחש הנס שפך השמן שבו היה שמן ליום אחד הספיק לשמונה ימים. אני משוכנע כי רובנו לא יודעים מה כל כך חשוב ה-8 ימים הללו? התלמוד הבבלי מספר שכאשר שיחררו החשמונאים את המקדש מצאו רק פך שמן אחד שלא נטמא. בפך זה היה שמן ליום אחד בלבד אבל היה צורך ב-8 ימים על מנת להפיק שמן טהור חדש והנס היה שהשמן בסופו של דבר הספיק לשמונה ימים עד שהצליחו להפיק שמן טהור. האירוע החשוב של החג הוא הניצחון של החשמונאים במרד והוא לא קיבל התיחסות חשובה, עד מאות שנים רבות לאחר מכן, אלא רק הנס של פך השמן.
מנורת החנוכה היא בעלת חשיבות מרכזית בחג ואפשר לראות זאת בכמות החנוכיות אשר מונחות על אדן החלון או בכניסה לבתים כאשר בימי החג נמצאים, לדוגמה, במאה שערים בירושלים. ברור שלא נפקד מקומו של הסביבון והסופגניות אבל בהחלט המנורה היא היא בעלת ההיסטוריה מהעת העתיקה ועד ימינו. עיצוב מנורות החנוכה הם מגוונות ובעלות עיצובים שונים ממקומות שונים בעולם. באיטליה עוצבו החנוכיות עם סמלי האצולה של קרדינלים איטלקיים, בפולין ורוסיה נשר דו-ראשי, במנורות מעיראק וסוריה נמצא סהר וכוכב – סמל האימפריה העות’מאנית ועוד. כל זאת על מנת להראות קשר, תודה והוקרה למקום בו הם נמצאים. בתחילת המאה הקודמת בעיצובים שנעשו בארץ עוצבו החנוכיות ברוח “הציונות החדשה” שהיו שונים לחלוטין ממה שהיה קיים עד אז.
כפי שידוע אני מלווה את כל המאמרים שלי אך ורק בפריטים מתוך האוספים שלי. כאן חרגתי במעט והוספתי מספר תמונות מאוסף הסביבונים של אשתי. בתמונות תמצאו פריטים מאוסף אל על שלי וכן תמונות של ילדים החוגגים את החג ועוד עשרות פריטים שונים הקשורים לחג.
מקווה שתהנו.
חג שמח.
כותב המאמר: הדי אור