Posted on

איסוף מטבעות – המדריך המלא לאספן מתחיל

נדיר מאוד שבן אדם יכול להחליט ישר באיזה תחום של איסוף מטבעות הוא הולך להתמקד

מטבעות ארץ ישראל
  • מושגים

איסוף מטבעות הוא תהליך שיטתי של איסוף מטבעות מארצות ומתקופות שונות לפי נושאים, תקופות , סוגי מתכות וכו’.

נומיסמטיקה (לטינית –numisma, nomisma, numismatis  -מטבע ) לעומת זאת הוא המדע שעוסק בחקר העבר ההיסטורי, הכלכלי והגאוגרפי של מטבעות.

קיים משפט מפורסם האומר: “איסוף מטבעות הוא תחביב של מלכים, אך היום לא צריך להיות אוליגרך על מנת להתחיל לאסוף מטבעות. כמובן שיש מטבעות ששווים עשרות אלפי דולרים ואפילו מיליונים, אך התחום של איסוף מטבעות רחב כל כך שתמיד אפשר למצוא מטבעות במחיר סביר שמתאים לכל כיס.

באתרינו תוכלו למצוא בקלות מידע רב בתחום, כולל טיפים לאספנים מתחילים, פורומים, רשימת עמותות .ומועדוני אספנות, חנות אונליין עם מגוון פרטי אספנות שיעשירו את אוספכם

  • איך להתחיל את האוסף

איסוף מטבעות הפך בשנים האחרונות לתחביב הפופולרי בעולם וקיימות אפשרויות רבות להתחיל אותו.

נדיר מאוד שבן אדם יכול להחליט ישר באיזה תחום של איסוף מטבעות הוא הולך להתמקד (תקופה מסויימת, סוגי מתכות מסויימים, נדירות המטבעות….). לרוב פשוט מתחילים לאסוף מטבעות “זמינים” מסוגים רבים,  כגון: מטבעות שנשארו להם מטיולים בחו”ל, מטבעות שנמצאו בבוידם לאחר ניקיונות או אוסף שעבר בירושה.  לאחר תקופה זמן מה הם מבינים שזה בלתי אפשרי לאסוף את כל סוגי המטבעות ומתחילים להתמקד בתחום מסוים.

בבחירת תחום ההתמקדות של איסוף המטבעות, על האספן לשאול את עצמו את שאלות הבאות:
מה התקציב שלי?,  כמה זמן יוכל להשקיע?, מה מעניין אותי? ‘.

את האוסף הראשון שלכם אפשר להרכיב ממטבעות לא יקרים שאפשר להשיג בקלות. אל תמהרו ישר לרכוש מטבעות יקרים, ככל שאין לכם ניסיון הנדרש, תמיד יש סיכוי שתרכשו מטבעות מזויפים.

  • כלים חשובים לאספן מתחיל

לאחר שעשיתם בחירה קשה וסוף סוף בחרתם את נושא האוסף, הגיע הזמן להצטייד בכלים שיעזרו לכם בבדיקת מטבעות, הערכת ערכם, אחסונם וניהול האוסף.

בדיקה: בעולם שלנו למדו לזייף הכל. השוק מוצף בזיופים רבים של מטבעות שונים שלא בהכרח נדירים או יקרים. זיופים רבים הינם טובים כל כך, עד שכמעט בלתי אפשרי לזהות הבדלים בין מטבע מקורי לזיוף. לאורך השנים כמעט כל אספן יתקל מתישהו בזיוף, הניסיון וכלים לבדיקה יכולים לעזור בזיהוי.

אז מה בעצם הכלים שיכולים לעזור לכם?

קטלוגים: קיימים קטלוגים רבים שנותנים מידע ופירוט של כמעט כל סוגי המטבעות שקיימים בשוק. בעזרתם תוכלו לדעת פרמטרים חשובים כמו משקל, קוטר, שנת הטבעה, מחיר. כאשר תרצו לבדוק מחיר של מטבע, מומלץ להסתמך גם על מכירות פומביות שהסתיימו, מכירות שהסתיימו באתרים כמו אייבי לדוגמה וכמובן להתייעץ עם אספנים ותיקים

משקל: משקל הינו פריט חובה לכל אספן, במיוחד לאספני מטבעות ממתכות יקרים (כסף/זהב/פלטינה). מומלץ לרכוש משקל מדויק עם רמת דיוק 0.00, בנוסף אפשר לרכוש משקולת (100 גרם) לטובת ביצוע קליברציה.

1 דולר 1921 מורגן
בדיקת משקל של דולר “מורגן” משנת 1921
צילום: דימה שרף

מטבעות ישנים שהיו בשימוש מקבלים שחיקה שמפחיתה ממשקל המטבע. במידה ויש הבדלים במשקל של עד 0.10 גרם זה מקובל. אם יש הבדלים של כמה גרמים כמעט בוודאות אפשר להגדיר את המטבע כמזוייף.

קליבר: הקליבר הינו כלי יעיל לבדיקת קוטר המטבע. בעידן הזיופים כמוזכר לעיל, לרוב המשקל ואפילו סוג מתכת יהיו נכונים. בדיקת קוטר המטבע עם הקליבר יתן חיזוק נוסף לבדיקת האוטנטיות של המטבע.

כפפות: אם תרצו לשמור על ערך גבוהה של אוסף, תזכרו שאסור לגעת במטבעות בידיים חשופות. השומן שיש על ידיים שלנו וטביעות אצבע משאירים סמנים על מטבעות ואפילו יכולים לגרום להתחמצנות ונזק בלתי הפיך. כפפות מבד יאפשרו לכם לחזיק במטבעות בלי כל נזק.

זכוכית מגדלת: קיימים מטבעות רבים שערכם משתנה בגלל וריאציות שונות של המטבעות, טעויות הטבעה או פריטים מיוחדים שמופיעים על מטבע. אל מנת לבדוק את כל פריטים קטנים חובה להצטייד בזכוכית מגדלת טובה שתעזור לבחון את מצבו.

1 אגורה עם טעות הטבעה
1 אגורה עם טעות נדירה שקשה לזהות ללא זכוכית מגדלת
צילום: דימה שרף

מגנט: מגנט חזק הינו כלי חובה לכל אספן. המגנט מאוד שימושי לבדיקת מטבעות כסף/זהב שלא מתמגנטות!

אחסון: השוק מוצף במגוון סוגי אלבומים, הולדרים, קפסולות וארונות לאחסון מטבעות. גם אם הצלחתם למצוא מטבע יקר ערך, אחסון לא תקין שלו יגרום לירידה משמעותית בערכו ואפילו נזק בלתי הפיך. חובה לזכור ששמירת מטבעות בעזרת אמצעי איחסון זולים כמו שקיות ניילון, דפים עם חומרים רעילים (לדוגמא PVC) יגרמו להתחמצנות של מטבעות. מטבעות בעלי ערך גבוהה מומלץ לאחסן באלבומים עם דפים ללא חומרים רעילים, הולדרים מקרטון וארונות עץ מיוחדים.

ניהול: לאורך השנים ככל שהאוסף שלכם יגדל, יהיה קשה מאוד לזכור איזה פריטים קיימים באוסף ומה חסר. לכן מומלץ להתחיל בניהול האוסף בקובץ אקסל עם טבלה המכילה את הפרמטרים הבאים לכל אחד מהמטבעות: מדינה, ערך נקוב, שנה, סוג המתכת , כמות הטבעה, סימנים מיוחדים, משקל, קוטר, מחיר רכישה, מחיר קטלוג.

  • איפה ניתן לרכוש פריטים חדשים לאוסף?

ניתן למצוא אלפי מטבעות למכירה ברשתות חברתיות, אתרים עם לוח מודעות, מכירות פומביות וסוחרים.

מומלץ לרכוש פריטים רק מסוחרים אמינים בעלי שם בקרב האספנים.

חנות “האספן” – המקום בו התחביב שלך מתרחב ונפתח למקומות חדשים. מדובר בחנות אונליין עם משלוחים עד הבית, רכישה בטוחה מהאתר, מוצרים אותנטיים, שירות לקוחות, הנחות ומבצעים – בחנות קיימת מערכת החיפוש מתקדמת שתאפשר לכם למצוא בקלות מטבעות לפי קריטריונים רבים בצורה קלה ואינטואיטיבית.

האספן - חנות מטבעות, שטרות, מדליות, בולים, אסימונים, סיכות
חנות “האספן” – מטבעות, שטרות, מדליות, אסימונים, בולים, אמצעי תשלום ישראלים

מומלץ להצטרף לקבוצות אספנים בפייסבוק:

האספן – אספני מטבעות, שטרות ומדליות – הקבוצה הגדולה בישראל

האספן – אספני מטבעות כסף, זהב ופלטינה – הקבוצה הגדולה בישראל

האספן – אספני מטבעות עתיקים – הקבוצה הגדולה בישראל

האספן – אספני טעויות וסוגים נדירים של מטבעות, שטרות ובולים

מקורות:

ויקיפדיה

 
Posted on

מגיעה לך מדליה!

בכל מדינה מקובל לייצר מדליות המוקדשות לאירועים חשובים בהיסטוריה שלהם וגם לזכר גיבורים, מדענים, נשיאים, ואנשים שעיצבו את ההיסטוריה שלהם. בנוסף מקובל לחלק במדינות עיטורי כבוד, אותות הצטיינות והוקרה ללוחמים ו/או אנשים מיוחדים על מנת להנציח את גבורתם או הישגיהם באירועים מיוחדים (הצטיינות בקרבות מסויימים, הישגים מדעיים מיוחדים,…). בימינו מייצרים גם מדליות רבות ע”י ארגונים, חברות ואנשים פרטיים ולא רק ע”י המדינות.

המדליות והעיטורים מוטבעים בדרך כלל ממתכות יקרות ככסף, זהב ופלטינה, אך גם ממתכות אחרות, כגון : נחושת, ברונזה (ארד) וניקל.

התחביב של איסוף מדליות, סיכות ועיטורים נקרא “פלריסטיקה” (falerae  ביוונית – לוחית מתכת שמשמשת גם כקישוט וגם כאות הוקרה). מדובר באחד התחביבים הנפוצים בעולם.

בקרב האספנים – איסוף מדליות הנצחה המוקדשות לחיילים שהצטיינו במהלך פעילות צבאית הינו הפופולארי ביותר. במקום השני בפופולאריות נמצאות “מדליות שולחן“. מדובר במדליות שהוטבעו באיכות גבוהה לכבוד אירוע משמעותי בחיי המדינה (ניצחונות במלחמות , ימי זיכרון,…) ולהנצחת אנשי מופת של המדינה  בתחום המדע ואמנות וכו’.

בישראל – המדליות הרשמיות מונפקות באמצעות החברה הישראלית למדליות ולמטבעות ואת העיטורים הצבאים מנפיק צה”ל. המדליות והעיטורים הישראלים ניתן למצוא במכירה במחירים סבירים כ”בודדים” או בסטים שלמים. בכל מקרה – ערכם משתנה בהתאם לסוג המתכת, כמות הנפקה ומצבה.

בחנות “האספן” תוכלו למצוא מגוון מדליות באריזות מקוריות ובמחירים נוחים.

מקורות:

ויקיפדיה: https://he.wikipedia.org/wiki/%D7%9E%D7%93%D7%9C%D7%99%D7%95%D7%AA_%D7%95%D7%A2%D7%99%D7%98%D7%95%D7%A8%D7%99%D7%9D

Posted on

איסוף שטרות – טיפים למתחילים

איסוף שטרות כסף מקובל ונפוץ מאוד בעולם.

בוניסטיקה” היא חקר ההיסטוריה, יצור והפצה של אמצעי תשלום מנייר של מדינות שכבר לא בשימוש ובמקביל, היא משקפת את הפוליטיקה והכלכלה של המדינות בתקופה המסוימת של זמן שבה השטרות היו בשימוש.

השטרות הראשונים היו כנראה בסין, אך עברו לשימוש “מסיבי” רק בסוף המאה ה-19. בגלל נדירות השטרות שיוצרו לפני מאה ה19, מחירם יקר מאוד ולכן כמות האספנים שיכולים להרשות לעצמם לאסוף שטרות עתיקים ונדירים קטן מאוד.

חומר הגלם העיקרי ביצור שטרות כסף הינו הנייר. מדובר בחומר רגיש שכל כתם, עיקול או קרע מורידים מערך השטר. לכן אספני שטרות קפדנים מאוד בבחירה של השטרות לרכישה עבור האוסף שלהם.

כיון שקיימים אין סוף סוגי שטרות בעולם , אזי ברור שלא ניתן לאסוף את כולם. לכן מומלץ לפני שמתחילים באיסוף השטרות לבחור את הקריטריונים והתחומים שלפיהם יבנה אוסף השטרות שלכם. בקביעת הקריטריונים מומלץ להתבסס על הזמן שתוכלו להקדיש לתחביב ובתקציב העומד לרשותכם להשקיע בו.

דוגמאות לקריטריונים ותחומים באיסוף שטרות:

  • איסוף שטרות לפי מדינות – הפופולרי ביותר בקרב האספנים.
  • איסוף לפי שטח גיאוגרפי מסויים (לדוגמא: לפי יבשות)
  • לפי תקופה מסויימת (לדוגמא: שטרות ממאה ה20)
  • לפי נושא (לדוגמא: בעלי חיים , פסלים , דמויות)
  • טעויות ביצור
  • מספרי יפים (לדוגמא: 2222222 או 0303770303)

רוב השטרות המודרניים אפשר לרכוש במחיר נמוך מאוד, כך שתחביב הזה מתאים לכל הגילאים. אבל – האם השקעה באיסוף שטרות הינה רווחית?

מכיוון שרוב השטרות עשויים מניר ונייר דורש תנאי אחסון מיוחדים. לכן – אם השטרות יאוחסנו בצורה לא נכונה, לא רק שערכם לא יעלה, הוא יכול אפילו לקטון עד 0. לכן – התנאי הבסיסי להשקעה “ריווחית” באיסוף שטרות הוא אחסונם בתנאים טובים. באופן כללי אפשר להגיד כי ערך השטרות נקבע בהתאם לביקוש. אם תנאי היצע וביקוש יהיו “מתאימים”, שווי השוק של השטרות רק יגדל.

להלן מספר טיפים של אתר “האספן” שיעזרו לכם להתחיל לאסוף שטרות:

  • בתחילת דרכם תאספו כל שטר שתוכלו להשיג, גם יהיה מקופל או קרוע. בחלוף הזמן תוכלו לשדרג כל שטר באוסף בשטרות במצב טוב יותר.
  • אל תמהרו להוציא סכומים גדולים מהתחלה ולרכוש שטרות יקרים ונדירים.
  • יש לבדוק היטב את השטרות המוצעים לכם לקניה, ובייחוד שטרות עם מספרים “מיוחדים” או עם טעויות ביצור כי הם די נדירים וערכם גבוה. לכן יש לבדוק אותם היטב שהם לא מזוייפים.
  • יש להיעזר בקטלוגים לבדיקת ערך של שטרות
  • יש לאחסן השטרות בתנאים טובים באלבומים ודפים מיוחדים כדי לשמור על מצבם.

בחנות “האספן” תוכלו למצוא מגוון שטרות מישראל והעולם במחירים מעולים!.